28 Mayıs 2016 Cumartesi

“Türkiye Almanya’ya oranla yüzde 60 daha fazla güneş görmektedir”

Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye işbirliğiyle düzenlenen Paris Anlaşması Sonrası Enerji Politikaları Panel’inde, yeni iklim anlaşmasının küresel ve ulusal enerji politikaları üzerindeki etkileri tartışıldı. Panele Almanya’dan Agora Energiwiende İcra Direktörü Yardımcısı Markus Steigenberger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Ş. Açıkalın, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Başkanı Dr. Kemal Bayraktar ve Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven katıldı.


‘Paris Anlaşması Sonrası Enerji Politikaları’ adı altında düzenlenen panel geçtiğimiz hafta Taksim’de bulunan Intercontinental Hotel’de gerçekleşti. TEMA Vakfının Genel Müdürü Doç.Dr. Barış Karapınar’ın başkanlığında yapılan panele çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen, STK ve gazeteci katıldı.

Panel başkanı Barış Karapınar, Paris anlaşmasında ülkelerin niyetlerini belirttiklerini, bunun sonucunda hedefe ulaşılması için küresel ekonominin karbondan arındırılması gerektiğini belirtti. Bunun için en önemli noktanın yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeler olduğunu söyledi.

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Ataseven, “Her şeye rağmen Türkiye’de rüzgâr enerjisinin %25’lik, %30’luk bir büyümeyle, özellikle son 6 yıldır geliştiğini söyleyebiliriz. Bunun için bu hedefleri mesela geçtiğimiz yıl 956 megavat rüzgâr santralinin işletmeye alındığını görüyorsunuz.”dedi. Geçen yılın en fazla işletmeye alınan yıl olduğunu belirten Ataseven, “eğer biz 2023 hedeflerimizde samimi isek her yıl 2 bin megavatın üzerinde rüzgâr santralini işletmeye alabiliyor olmamız lazım” dedi.

Agora Energiwiende İcra Direktörü Yardımcısı Markus Steigenberger, “Her şeyi daha hızlı yapmamız lazım. Paris’in bu konuda tetikleyici rol oynayacağına inanıyorum. Artık insanlar kömürden kurtulmaları gerektiğini anladı, ancak bunu nasıl yapacağımı bulmamız gerekiyor. Burada ipler daha çok hükümetlerin elinde ancak herkesin elinden geleni yapması gerekiyor.” dedi.

Uluslar arası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, “Yapılan araştırma sonucunda 2005’den 2015’e kadar, 2005 yılında en az bir tane yenilenebilir enerji hedefi olan ülke sayısı yanılmıyorsam 45, 2015’de bu 165 yani ciddi bir yenilenebilir enerji tarafına doğru kabullenme var” dedi. Ayrıca 2015’deki kurulumlarla birlikte Dünya’da Kurulu güneş gücü 228 bin megavatı aştığını belirten Bayraktar, “Almanya’da 40 gigavat kurulu güç bulunmakta ancak bu rakam Türkiye’de 249 megavat. Ayrıca Türkiye Almanya’ya oranla yüzde 60 daha fazla güneş görmektedir.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Açıkalın ise, “Önce rüzgârı görelim dedik, güneşi ikinci planda tuttuk. Rüzgârda inanılmaz bir başvuru oldu. Ancak çevresel nedenlerle o kadar da kolay olmuyor. Rüzgâr enerji santralleri ne kadar çevreci de olsa onun da sorunları var. Orman arazisi üzerinde olması, kuş göç yolları üstünde olması, yatırımcıların çevre koşullarına uymaması nedeniyle hukuki sorunlar vb. derken beklenen kapasiteye ulaşılamadı.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder